Povijest

Ideja o pokretanju Festivala hrvatskih duhovnih pjesama u Subotici rodila se u Somboru 2. svibnja 2005. god. na tradicionalnom Danu mladih Subotičke biskupije. Na temu susreta: “Kad ti je Bog na prvom mjestu sve je ostalo na pravome mjestu” vlč. dr. Marinko Stantić, Marjan Vojnić i prof. Jasna Bašić razmišljali su na koji način pomoći mladima da to ostvare?! Spoj glazbe i vjere činio im se vrlo uvjerljivim. Mladi će uz pomoć pobožnih stihova skladanih na njima prihvatljivim melodijama, naći načina kako staviti Boga na prvo mjesto u svom životu.

 

Stoga se došlo na ideju da mladi na duhovnom Festivalu pjesmom slave Gospodina i tako se potaknu na veću pobožnost. Ovakav Festival pomoći će mladima (osobito glazbenicima) ostvariti svoje Bogom dane talente. Sve je to ujedno prigoda za okupljanje i druženje. Glavni bi cilj “Hosanafesta” bio promicanje kršćanskih duhovnih vrijednosti i poticaj na stvaranje nove autorske duhovne popijevke, suvremenog glazbenog izričaja.

 

Ime Festivalu dao je vlč. dr. Marinko Stantić. Riječ hosana je hebrejska riječ koja doslovno znaći spasi nas! Najprije je ta riječ bila vapaj Bogu, potom svečani i zaklinjalački zaziv. Jeruzalemci su Isusu klicali hosana prilikom ulaska u njihov grad (usp. Iv 12,12-19). Upravo bi pjesme na ovakvome duhovnom festivalu trebale biti svečani poklik Gospodinu, te je bespotrebno tumačiti zašto je vlč. dr. Marinko ovaj festival nazvao “Hosanafest”.

 

Projekt je zamišljen ozbiljno i odmah se prešlo na posao. Dana, 18. svibnja 2005. god. upućena je molba Subotičkom ordinariju mons. dr. Ivanu Penzeš za dopuštenje osnivanja Festivala. Dopisom od 14. lipnja iste godine, Biskup Ivan imenuje vlč. dr. Marinka Stantića Povjerenikom za pastoral mladih Subotičke biskupije, te prvim predsjednikom Organizacijskog odbora Festivala duhovnih pjesama “Hosanafesta”.

 

Na osnovu toga dokumenta Predsjednik Organizacijskog odbora je oko sebe okupio 12 članova za koje je smatrao da mogu doprinijeti što boljoj organizaciji Festivala. Prvi članovi Organizacijskog odbora su: prof. Jasna Bašić, Janoš Egete, Olivera Egete, Sanela Kolar, Kristian Molnar, prof. Kata Suknović, dipl. iur. Ladislav Suknović, Mirko Šokčić, Mira Temunović, Marjan Vojnić, Miroslav Zelić i dipl. iur. Svetlana Zelić. Nositelj Festivala je Povjerenstvo za pastoral mladih Subotičke biskupije.

 

Prvi sastanak Organizacijskog odbora “Hosanafesta” sazvan je 30. lipnja 2005. god., kada su izabrani dužnosnici Odbora i to: Marjan Vojnić za potpredsjednika, Sanela Kolar za tajnicu, prof. Jasna Bašić za bilježnika, te Mirko Šokčić za blagajnika. Pravilnik prema kojemu će Odbor djelovati sačinili su dipl. iur. Svetlana Zelić, dipl. iur. Ladislav Suknović i vlč. dr. Marinko Stantić. Na sjednici Organizacijskog odbora od 5. srpnja ovaj Pravilnik je usvojen. Na toj je sjednici odredjen datum da se prvi Festival duhovnih pjesama “Hosanafest” održi 3. rujna 2006. godine u Subotici.

 

Logo za Festival izradila je dizajnerica Djurdjica Orčić iz Subotice. U sebi logo sadrži notu i križ, što simbolizira osnovi cilj Festivala – pjesmom slaviti Boga. Prema Knjizi Otkrivenja, u kojoj se Krista naziva Izvorom vode života (usp. Otk 21,6), ti se simboli nalaze u kapljici vode, jer bi svaki Festival ubuduće bio kap proslave Gospodina!

 

Pobjednici prvoga HosanaFesta su VIS Riječ iz Postrane kraj Splita s pjesmom “Prema licu Tvom” (autor teksta: Đurdica Tičinović, autor glazbe i obrada: Nensi Barić).