HosanaFest 2021

HosanaFest u Godini sv. Josipa

U nedjelju, 19.9.2021. g., održan je XVI. HosanaFest, koje je bilo u znaku Godine sv. Josipa.

HosanaFest je organiziran pod sloganom: “Ne boj se”! Te je riječi sveti Josip u snu primio od anđela Gospodnjega dok je on u svom strahu još snovao kako ostati pravedan i bogobojazan (usp. Mt 1,18-24). On nije, naime, želio nikome nauditi, pa su ga te riječi ohrabrile da ostane suradnik nevjerojatnog Božjeg plana: da se ne boji uzeti k sebi ono što je Božje. Hoće li u nama biti glasniji i jači glas straha ili glas Božji – o nama ovisi. Voditeljica je bila Ivana Filipović iz Bača.

Osvojivši najviše glasova svojih kolega izvođača, najuspješniji je bio novosadski autor Darijo Šehić s pobjedničkom pjesmom „Ustani i hodi“. Darijo je bio pobjednik i jubilarnoj, petnaestog HosanaFesta, s pjesmom „Ako Tebe ne znam“. Nagradu stručnog žirija dobila je pjesma „Emanuel – s nama Bog“ autora Filipa Čelikovića iz Subotice u izvedbi Marije Kovač, najbolji debitant je Filip Panza iz Zagreba (koji je napisao i izveo pjesmu „Svjedok ljubavi“), a nagradu za najbolji tekst žiri je dodijelio Mariji Perković iz Stuttgarta za pjesmu „Budi poput Josipa“ koju je izvela skupina „Speranza“ iz Prozora – Rame.

Uz navedene izvođače, nastupili su i: Sanja Peić (Subotica), Vlado Kulić (Prozor – Rama), Nensi An’Nadia (Podgora pokraj Makarske), Kristina Crnković (Tavankut – Subotica), Robert Vrgoč (St. Gallen), Marija Perković (Stuttgart), Tea Tomičić (Novi Sad), Sanel Šuvalić (Zenica), Goran Pastor (Subotica), Ivan Nikolić (Novi Sad) i skupina Sliryc 33 (Dugo Selo/Zagreb).

U revijalnom dijelu programa plesnu točku izvela su djeca iz Tavankuta koju su pripremili Biljana Vojnić Hajduk i Anamarija Kujundžić. Gost večeri bila je Lidija Ivković iz Subotice koja je više puta sudjelovala na HosanaFestu.

Ponovni festivalski pobjednik Darijo Šehić kaže kako nije očekivao ovakav uspjeh budući da je konkurencija bila jaka.

„Velika mi je čast dobiti ovu nagradu, da se moja pjesma svidjela drugim izvođačima. Glazbom se bavim dvadesetak godina, kao tinejdžer sam počeo svirati u bendovima. Moja najveća inspiracija je moj osobni odnos s Gospodinom Isusom Kristom, čitanje Svetog pisma i duhovne literature. Ono što mi Bog govori pretačem u pjesme, svaka je pjesma na prvom mjestu posvećena Isusu Kristu. Glazbom slavim Boga i to želim podijeliti s drugima, ako netko to prepozna, da priđe i posveti se Bogu dublje, to je ta nagrada koju ćemo tek vidjeti na Nebu“, izjavio je Šehić.

I nagrađeni debitant, Filip Panza iz Zagreba, nije krio zadovoljstvo što je njegov talent prepoznat. „Iskreno, nisam očekivao ništa, ovo nam je sve dano, mislim da to govorim u ime svih izvođača, da smo sve ove pjesme napravili po nadahnuću Duhu Svetomu, tako da mislim da je i ova pjesma koja je debitantska također njemu na zaslugu. Bio sam na puno festivala, prije sam se bavio a capella pjevanjem, ovo je jedan u nizu. Subotica me je oduševila, imam pozitivne dojmove, ekipa je super, organizacija je jako dobra, produkcija je na razini, tako da mislim da ću se vratiti i iduće godine“, kaže Filip Panza.

Statue s logom festivala koje su uručene pobjednicima, dizajn Đurđice Orčić, izradio je i ovoga puta somborski vitrajist Drago Ganić. Ostalim nagrađenima uručene su slike, darovi HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice i HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta.

Održavanje festivala pomogli su Zagrebačka županija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske te Grad Subotica.

 

Posluh

Galerija