HosanaFest 2020

HosanaFest ima smisla

Subotički Festival hrvatskih duhovnih pjesama – HosanaFest „vratio“ se na pozornicu s velikim sjajem. Skladbe koje su izvedene na HosanaFestu 2020. obilježile su mali jubilej HosanaFesta – 15. obljetnicu festivala. Za sam početak posjetitelji Hale sportova imali su priliku dočekati voditeljski par Suzanu Lukač i Borisa Koračak, koji su na automobilu-spačeku došli na pozornicu. Uslijedilo je predstavljanje svih novih pjesama, a pobjedu je odnio Darijo Šehić iz Novog Sada s pjesmom „Ako Tebe ne znam“ koja je dobila najviše glasova u međusobnom odabiru samih izvođača.

Nagrada stručnog žirija za ukupni dojam pripala je pjesmi „Lijek“ autorice i izvođačice Sanje Peić iz Subotice, najboljom debitanticom proglašena je Tea Tomičić iz Novog Sada (koja se predstavila s pjesmom „Volim Boga“), a nagradu za najbolji tekst žiri je dodijelio Marici Mikrut iz Sombora za pjesmu „Zvijezda na Tvom nebu“ koju je izvela skupina „Noa“ iz Subotice.

Osim navedenih izvođača, nastupili su i: Kristina Crnković (Tavankut – Subotica), skupina „Faust“ (Subotica), Vlado Kudić (Prozor – Rama), skupina „Otkrivenje“ (Mostar), Ivana Janko Stupar (Travnik), Vlado Marušić (Široki Brijeg), Marija Perković (Gingen – Stuttgart), skupina „Sliryc 33“ (Dugo Selo – Zagreb), skupina „Speranza“ (Prozor – Rama), Barbara Brezac Benigar (Rijeka) i Ana Brajković (Pula).

U revijalnom dijelu jubilarnog HosanaFesta nastupila je Nensi Borozan iz Podgore kod Makarske, koja je s VIS-om „Riječ“ i pjesmom „Prema licu Tvom“ pobijedila na prvom HosanaFestu koji je održan 2006. godine.

Dobitnica jedne od nagrada, one stručnog žirija za skladbu, Sanja Peić istaknula je što za nju znači ovo priznanje kao i sâm HosanaFest: „Nisam se nadala nagradi, iako svatko od nas ima neka očekivanja u tom smislu. Prije svega istaknula bih druženje, ljude koje upoznajemo, to mi je najljepše. Koliko god da je čovjek u nekim nedaćama i problemima, kad tu dođemo to je nešto sasvim drugo. Ono što ide iz mog srca pretvaram u pjesmu, jako sam sretna što sam imala priliku nastupiti i da je to ovako završilo“, kaže Peić.

I nagrađena debitantica, Tea Tomičić, nije krila zadovoljstvo što je njen talent prepoznat.

Predsjednik Organizacijskog odbora vlč. Marinko Stantić zadovoljan je postignutim, imajući u vidu izazov organiziranja svih do sada održanih festivala. „Možda i prkosimo ovom vremenu, ali za nas kao organizatore, radost je i čast organizirati ovakav festival. Rad s mladima danas nije lako postići, jer su im ponude danas velike i na dohvat ruke. Motivirati ih za ulaganje svojih talenata treba biti briga i samih roditelja, ali i svih djelatnika Crkve, jer ćemo pred Bogom jednoga dana morati svi položiti račun o povjerenim talentima“, kazao je vlč. Stantić. Slogan ovogodišnjega, jubilarnoga festivala bio je „Ima smisla“. Organizatori su time željeli ukazati da ima smisla slaviti Boga, ima smisla širiti vjeru, ima smisla živjeti kršćansku radost, smisleno je i umnažati talente, ima smisla žrtvovati se, ima smisla organizirati i HosanaFest! Neko Bog blagoslovi HosanaFest.

Posluh

Galerija