HosanaFest 2018

S tobom je HosanaFest

U nedjelju, 23. rujna 2018. ove godine održan je u Subotici, u sportskoj dvorani, XIII. Festival hrvatskih duhovnih pjesama – HosanaFest. Kako pravilnik ovoga festivala nalaže, nastupilo je 15 izvođača. U Suboticu su stigli mladi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, a bilo je i nešto više izvođača nego obično iz Subotičke biskupije. Ukupno je 93 osobe prodefiliralo pozornicom i ponešto zapjevalo Bogu.

Sve je počelo dan ranije. U subotu su se prijepodne gosti okupljali u župu Marija Majka Crkve u Subotici gdje su ih dočekali ljubazni domaćini, koji su ih primili i poveli na ručak, u svoj dom. Odmorivši se, svi su se ponovno okupili u istoj crkvi radi duhovne obnove koju je za sve izvođače i domaćine vodio vlč. Dragan Muharem, župnik iz Male Bosne. Tema obnove bila je Obnovimo mladost duha, što je ujedno bio i slogan ovogodišnjeg HosanaFesta. Duhovnu obnovu su pjevanjem animirali članovi grupe Novo Nebo iz Zenice, koji su ujedno i bili sudionici festivala. Njima su se u pjevanju, naravno, pridružili i svi ostali izvođači. Nakon duhovne obnove uslijedila je sv. misa, koju je predslavio isti voditelj obnove u zajedništvu s ostalim svećenicima koji su sa svojim mladima došli na festival, te domaćinom vlč. Marinkom Stantićem, predsjednikom i osnivačem HosanaFesta. Nakon obnove gosti su išli svojim domaćinima na odmor i večeru, te su se svi ponovno okupili, ali ovoga puta u Hali sportova radi generalne probe. Sutradan, zajednička sveta misa za sve sudionike HosanaFesta bila je u župi Marija Majka Crkve, koju je predvodio fra Silvio Zlatarević, franjevac koji je sada na službi u Zenici. U koncelebraciji su bili svi svećenici u pratnji svojih mladih. Isti sastav iz Zenice je i ovu misu animirao pjevanjem. Nedjeljni ručak, kao i razgledavanje grada, organizatori festivala prepustili su mašti domaćina koji su u najljepšem svjetlu prikazali grad domaćin. U nedjelju navečer je sve počelo u 20,00 sati. U prepunoj dvorani zvukom uvodne špice, te predstavljanjem voditeljice Suzane Lukač, otpočeo je trinaesti HosanaFest. Pozdrav šarmantne voditeljice te prisjećanjem na prošlogodišnju pobjedničku pjesmu Probudi me, Marija Perković iz Stuttgarta, počeo je nastup samih izvođača. U revijalnom dijelu programa nastupila su djeca iz vrtića Marija od propetog Isusa Petković. Njih su uvježbavale Nada Gabrić, Marina Piuković, Nevena Gabrić i Biljana Vojnić Hajduk. Nakon djece stiglo se i do trenutka kada su se uručile nagrade za one koji su se bar za nijansu istaknuli u odnosu na druge. HosanaFest je duhovni festival, te je tekst pjesama itekako bitan. O nagradi za najbolji tekst na ovogodišnjemu HosanaFestu odlučivali su stručni teolozi: časna sestra dominikanka – sestra Barbara Bagudić, te Anamarija Skenderović i Nada Gabrić. Oni su odlučili da nagrada za najbolji tekst dobije skladba koju je otpjevala skupina “Speranza”, što sa latinskog znači nada. Skupina je iz Prozora-Rame. Autor nagrađenog teksta je gospodin Vlado Kudić. Pjesma nosi naslov Isuse, daj nam milost.

HosanaFest je bio dugo godina i dobrotvorni festival za pomoć bivšim ovisnicima. Dio njih je i ove godine glasovao, a zbrajanjem njihovih ocjena donijeta je odluku da njihova nagrada pripadne skladbi Ti i ja. Tu nam je pjesmu tu večer otpjevala Josipa Stantić iz Đurđina kraj Subotice.

Od prošle godine uvedena je nagrada za najboljeg debitanta. Ovu nagradu ove godine primila Nikoleta Malenić iz Sombora za skladbu On je radost. Stihove i glazbu njene pjesme napisala je Daliborka Krešić, a obrada je djelo Daniela Hojsak.

HosanaFest svake godine nadzire i Stručno povjerenstvo za odabir najbolje skladbe. Oni su imali zadatak da od svih 15 skladbi odaberu onu koja je u cjelokupnom dojmu zaslužila biti iznad svih. Članovi ocjenjivačkoga suda za glazbu bili gospođica Martina Stantić, gospodin Ivan Pelhe i mladi gospodin Bela Anišić. Po njihovom mišljenju nagrada stručnog povjerenstva pripadala je pjesmi Pjesma nosi naslov Dođi i slijedi me. Ovu skladbu izvela je skupina Frama iz Posušja. Autor stihova i glazbe ove pjesme je Đuro Ravenšćak, a obrada je djelo Josipa Joce Vukoje.

Glavna nagrada na HosanaFestu jest ona koju izvođači sami međusobno odaberu. Svaki izvođač podjeljuje ocjene svojim konkurentima, a sebi ne. Zbrajanjem svih ocjena dobiva se pobjednik. Tako je ove godine ukupna pobjednica Kristina Crnković iz Tavankuta, s pjesmom S tobom. Stihove njene pjesme napisala je Marica Mikrut, glazbu Marina Hojsak, a obrada je djelo Daniela Hojsak.

Otpjevavši ponovno pobjedničku pjesmu, uslijedio je domjenak, na kojemu su se prokomentirali dojmovi s još jednoga festivala.

Sudionici HosanaFesta 2018. bili su: Marko Milas (Čepin kraj Osijeka), “Novo Nebo” (Zenica), Emilija Kovačev (Bođani kraj Bača), “Speranza” (Prozor-Rama), Dario Bezik (Osijek), Klaudia Lukić (Sonta kraj Apatina), Sanja Peić (Subotica), “Noa” (Subotica), “Frama” (Posušje), Marija Perković (Gingen kod Sutgartta), Nikoleta Malenić (Sombor), Josipa Stantić (Đurđin kraj Subotice), “Faust” (Subotica), Kristina Crnković (Tavankut kod Subotice) i Mihajlo Parčetić (Sombor).

Lijepo je bilo biti sudionikom ove raspjevane mladosti. Pjesma je najbolja molitva kojom možemo slaviti Boga.

D. M.

Posluh

Galerija