HosanaFest 2017

Broj punine i ljubavi

Pod sloganom „Punina zakona je ljubav“ (Rim 13,10) u subotu, 9. rujna 2017. godine u Dvorani sportova u Subotici održan je XII. Festival hrvatskih duhovnih pjesama – HosanaFest. Na Festivalu je predstavljeno 15 novih pjesama, a pobjednica ovogodišnje manifestacije je Marija Perković iz Stuttgarta.

Sudionici ovogodišnjeg HosanaFesta bili su iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, a ono što predsjednik Organizacijskog odbora i osnivač HosanaFesta vlč. dr. Marinko Stantić s posebnom HosanaFest 2017. radošću naglašava je podatak da je ove godine na pozornici prodefiliralo najviše izvođača, do sada u povijesti Festivala. „Sve je bilo dobro, a ono što je bilo najbolje je činjenica da je bilo najviše izvođača do sada na pozornici, čak 134 njih je bilo uključeno u 15 pjesama. Reakcije od sudionika i publike su pozitivne, što je nama poticaj za daljnji rad“, rekao je vlč. Stantić. On je objasnio i da slogan ovogodišnjeg Festivala govori o ljubavi jer je XII. po redu, a taj broj je broj punine te da je ljubav ono po čemu se kršćani trebaju prepoznati u svijetu.

Pobjednica HosanaFesta, koja je izabrana glasovima samih sudionika Marija Perković pjevala je pjesmu Probudi me, za koju je sama napisala i tekst. Kaže da nije vjerovala da će pobijediti te da su za nju svi sudionici pobjednici jer svi pjevaju i slave Boga.

„Kroz pjesmu Probudi me zvala sam Boga da nas probudi iz zaspalosti duše naše. Pjesma je nastala u trenutku u kojemu sam se sama pitala gdje je taj moj Bog i zašto ga ne osjetim onda kad ga želim osjetiti i u odgovoru na to moje pitanje nastala je pjesma koja govori Bogu da me probudi iz ovog moga sna, iz ove moje zaspalosti i da mi pomogne da pronađem odgovore na sva moja pitanja.“

Perkovićki je ovo četvrti nastup na HosanaFestu, a nakon lanjskog uspjeha, druga nagrada na subotičkom festivalu. Naime, prošle godine je također bila nagrađena s pjesmom Tišina ljubavi za koju je dobila nagradu za najbolji tekst. Kaže da rado dolazi na HosanaFest i da joj je svaki put sve ljepši, a ove godine ju je posebno dojmila bina. Pjesme piše još od rane mladosti, a prvenstveno zbog svoje djece odlučila je pjevati samo duhovnu glazbu.

Nagradu stručnog žirija HosanaFesta 2017. dobila je Kristina Crnković iz Tavankuta koja je izvela pjesmu „Sunce“. Nagrada za najboljeg debitanta pripala je franjavačkoj mladeži „Frama“ iz Posušja čija pjesma se zvala Pjesma o slugi Gospodnjem. Nagrada koju dodjeljuju štićenici Humanitarno-terapijske zajednice – Hosana pripala je Božici Spoljarić iz Valpova koja je nastupila s pjesmom „Vječna je ljubav Tvoja“, a nagradu za najbolji tekst dobila je Liza Draganović iz Županje za pjesmu „More milosti“ koju je izveo zbor „Aeternum“.

Na festivalu je izvedeno 15 pjesama. Osim spomenutih izvođača nastupili su i „Sliryc 33“ ft. Marijana (Dugo selo), „Frama“ (Posušje), „Noa“ (Subotica), „Anima Una“ (Zagreb), Emilija Kovačev (Bođani kod Bača), „Snaga vjere“ (Kaštel Novi kod Splita), Sanja Vujić (Subotica), Mihajlo Parčetić (Sombor), Dario Bezik (Osijek), „Znak pobjede“ (Košute kraj Sinja), „Ritam vjere“ (Subotica).

U revijalnom dijelu programa nastupila je Marija Kovač iz Subotice koja je otpjevala nekoliko duhovnih pjesama. Program festivala vodila je Suzana Gagić.

Generalni pokrovitelj HosanaFesta i ove godine bila je Zagrebačka županija.

Jelena Dulić Bako

Posluh

Galerija