HosanaFest 2015

"Snagom ljubavi" završio X. jubilarni HosanaFest 2015.

Deseti jubilarni Festival hrvatskih duhovnih pjesama – HosanaFest, pod geslom “Snagom ljubavi”, odršan je 18.10.2015., ovoga puta u sportskoj dvorani Tehničke škole “Ivan Sarić” (nekadašnji MEŠC) u Subotici.

U natjecateljskom dijelu festivala nastupilo je petnaest izvođača. Pobjednici ovogodišnjeg X jubilarnog festivala su po drugi puta za redom VIS “Trinity” iz Čepina kraj Osijeka, s pjesmom “Trag”. Tekst pobjedničke pjesme potpisuje Josip Josipović, dok Daniel Hojsak potpisuje obradu, a glazbu je djelo Marine Hojsak.

Nagradu Stručnog povjerenstva dobio je Marko Milas, također iz Čepina za pjesmu “Moj Gospode”. Ana Ostojić iz Zagreba osvojila je nagradu za tekst za pjesmu “Anime Une” koja nosi naslov “Rastimo u ljubavi”. Nagrada bivših ovisnika pripala je Mariji Kovač iz Subotice koja je izvela pjesmu “Ljubim te do kraja beskraja”.

Unatoč tome što je festival bio odgođen za 10. mjesec, ovoga puta je program za same izvođače bio malo izmijenjen. Izvođači su u Suboticu pristizali u subotu u popodnevnim satima i imali slobodno vrijeme sa svojim domaćinima do 20 sati, kada je uslijedila generalna proba u sportskoj dvorani Tehničke škole.

U nedjelju, tijekom prijepodneva na dan festivala najveći dio mladih sudjelovao je na misi u šupnoj crkvi Isusova Uskrsnuća u Subotici, koju je predvodio p. Ilija Grgić, misionar zajednice Krvi Kristove iz Zagreba.

Kako je ovo Godina posvećenog šivota, a za redovnike i redovnice volimo reći da su stupovi crkve, na pozornici je bilo dvanaest različitih veličina osvjetljenih stubova koji simboliziraju redovnike, od kojih su neki veći, a neki manji redovi.

Ove godine su festival po prvi puta vodili tri voditelja: Suzana Gagić, Matiša Dulić i Nevena Mlinko. Zanimljivost ovogodišnjeg HosanaFesta bila je i ta što se voditeljica Nevena, tijekom glasovanja drušila s izvođačima i razgovarala s njima o utiscima.

Pobjedničkom pjesmom s prošlogodišnjeg festivala “Kad gori pod nogama”, skupina “Trinity”, otvorila je festivalsku večer, te scenu predala natjecateljima. Od dvadesetosam skladbi, koje su bile pristigle na natječaj za sudjelovanje na festivalu, odabrano je prema pravilniku HosanaFesta četrnaest, kojima se pridrušila i nova pjesma aktualnih pobjednika koji su svojom pobjedom izborili izravni ulazak na naredni HosanaFest. Zanimljivo je da su čak devet skladbi izveli gosti iz Republike Hrvatske, dva gosta iz Bosne i Hercegovine, a četiri izvođača su s teritorija naše biskupije.

Tijekom stanke, u revijalnom dijelu programa, učenici hrvatskih odjela OŠ “Ivan Milutinović” iz Subotice izveli su koreografiju prošlogodišnje pobjedničke pjesme “Kad gori pod nogama”, pod ravnanjem svojih učiteljica Biljane Vojnić-Hajduk i Danijele Romić.

Pridodajmo svemu ovome još i to da je ovogodišnjim HosanaFestom Organizacijskom odboru istekao petogodišnji mandat, te će nam od narednog festivala, u narednih pet godina, ovu značaju manifestaciju u nas priređivati novi Odbor.

"Snagom ljubavi" završio X. jubilarni HosanaFest 2015.

Posluh

Galerija