HosanaFest 2014

...da budeš sretan!

Deveti po redu HosanaFest održan je 21.9.2014. u Dvorani sportova u Subotici. Riječ je festivalu dobrotvorne naravi čiji prilog od ulaznica ide u korist Zajednice “Hosana”. I ove godine nastupilo je petnaest izvođača koji su došli iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Njemačke i Srbije. Tematika pjesama bila je raznovrsna. Izvođači su pjevali o Božjoj ljubavi koja je veliki dio ljudskog života, o tome kako ona utječe na njih te o tome kako se u teškim trenucima ljudi ne okreću nikom drugom do Njega. Upravo o tome govori i ovogodišnja pobjednička pjesma koju je izveo vokalno-instrumentalni sastav “Trinity” iz Čepina kraj Osijeka, a pjesma se zove “Kad gori pod nogama”. Nakon što je svih 15 izvođača izvelo svoje skladbe, skupina mladih iz Subotice i okolice izvela je melodramu “Kriška sreće”. Taj igrokaz podsjetio nas je da smo vrlo često okrenuti materijalnom koje nas (za)vodi kroz život. Međutim, tek kad to prolazno izgubimo, mi se okrećemo onome što ne prolazi, onome koji ne odlazi čak i kad ode ono što smo smatrali smislom života, ono bez čega smo mislili da ne možemo.

Prvog dana festivala, u subotu 21.9.2013. u prijepodnevnim satima, pristizali su naši gosti iz Osijeka, Vukovara, Zagreba, Sarajeva, Zenice, Bača. Bili su smješteni po obiteljima, to su prilike da se uspostave bliski prijateljski odnosi, te da se gosti ugodno osjećaju, kao da su u svojim domovima. Ovim putem zahvaljujemo svim obiteljima-domaćinima koje su nesebično pružili gostoprimstvo našim dragim gostima. Nakon odmora, u poslijepodnevnim satima, upriličena je duhovna obnova u Zajednici Hosana, pod nazivom Emocionalna Svijest. Kroz tri dijela, tri perspektive, razgovaralo se o umijeću razgovaranja, o osjećanjima i njegovanju kršćanskih načela, a to je i jedini put da se izbjegne ponor ovisnosti. Prvi dio je bio psihološko razmatranje o emocijama, onih koje zapažamo i filtriramo kroz svijest i onih koje su duboko u nama, koje su dio naše podsvijesti. Bilo je govora i o komunikaciji, o važnosti kako verbalne, tako i one, nama manje poznate, neverbalne. To nam je predstavila na prijemčiv i interesantan način gospođa Davorka Bosnić, psiholog i prijatelj Zajednice. U drugom dijelu ove poučne duhovne obnove, gospođa Mirjana Filipović, medicinska sestra, govorila je o prikrivanju emocija, njihovom neeksponiranju, te kako se pribjegava drogama kada se žele umiriti negativni potisnuti osjećaji. Predočila nam je sve štetnosti ovog poroka kako na duhovno, tako i na tjelesno biće čovjeka. I na kraju, Andraš Škofljanec, bivši ovisnik i bivši štićenik Zajednice Hosana, ispričao nam je svoju životnu priču: nesvjesnost i nerazumijevanje vlastitih emocija odvelo ga je na krivi put, put kojim vlada droga. Iz tog tamnog ponora izbavila ga je vjera i velika pomoć Zajednice Hosana koja mu je ukazala na prepoznavanje ljepote života bez droge. Iskreno i slikovito, pripovijedao je svoju priču, priču koja ulijeva nadu u čovjekovu snagu, odlučnost i veru. Gosti su aktivno sudjelovali u razgovorima, te je stvoren ugodan i prijateljski ugođaj među svim prisutnima. Nakon duhovne obnove održana je Sveta misa na kojoj je Predrag Vidakov primio blagoslov, kao čin službenog završetka boravka u Zajednici Hosana. Navečer, istog dana, održana je generalna proba u Hali sportova u Subotici, kada su urađene sve neophodne koreografske, organizacijske i tehničke pripreme.

Izvođači HosanaFesta su oni koji skreću pažnju na duhovnu stranu našeg života, da bi ukazali na potrebu za život u materijalnom svijetu, tj. da bi materijalno pomogli štićenicima zajednice. U isto vrijeme, oni nam pokazaju način da kvalitetno spojimo duhovno i materijalno i živimo tako da budemo sretni, pod čijim se geslom i održao ovogodišnji HosanaFest. Izvođači su opet pokazali veličinu svoje vjere i ljubavi prema Bogu i volju da pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

HosanaFest je festival natjecateljskog karaktera, pa su dodjeljivane i nagrade. Kako već rekosno, prva i glava nagrada, koju dodjeljuju sami izvođači među sobom, ove godine pripala je skupini “Trinity” iz Čepina kraj Osijeka za pjesmu pod nazivom “Kad gori pod nogama”, koji su također dobili i nagradu od strane stručnog povjerenstva.

Nagradu za najbolji tekst osvojila je Tajana Šarić za pjesmu pod nazivom Mostovi koju je na Festivalu izveo vlč. Ljubo Vuković iz Zagreba. Štićenici naše Zajednice svoju su nagradu dali VIS-u Novo Nebo iz Zenice, koji su izveli pjesmu pod nazivom “Traganje”.

Kratkim najavama prije svake kompozicije tzv. “razglednicama”, prikazan je način života u Zajednici Hosana. Pored nagrađenih na devetom HosanaFestu sudjelovali su: VIS Petrus (Bački Monoštor – Sombor), fra Ilija Mijatović (St. PĂślten – Austrija), Ana Ivanković Radak (Subotica), VIS Cobus (Zagreb), VIS Imakulata (Gromiljak – Sarajevo), VIS Familias (Osijek), Marija Perković (Gingen, Stuttgart – Njemačka), Livija Radić (Zagreb), Dalija Grahovac Fedešin (Zagreb), VIS Ritam vjere (Subotica), Zvonimir Kalić (Vrpolje – Đakovo) i Tajana Šarić (Zagreb). Voditelji programa bili su Nevena Mlinko i Petar Pifat.

Plasman HosanaFesta 2014.

01. “Trinity”(Čepin-Osijek) – Kad gori pod nogama (118 bodava)
02. Tajana Šarić (Zagreb) – Ljubav mog Gospodina (108)
03. vlč. Ljubo Vuković (Zagreb) – Mostovi (77)
04. Zvonimir Kalić (Vrpolje-Đakovo) – Tvoja će me ljubav čuvati (69)
05. Livija Radić (Zagreb) – U Tebi je slava (68)
06. “Novo Nebo” (Zenica) – Traganje (61)
07. “Familias” (Osijek) – Dobrodošao nam Ti (59)
08. “Imakulata” (Gromiljak-Sarajevo) – Dar Tebi (50)
09. Ana Ivanković Radak (Subotica) – Korak po korak do Isusa (49)
10. “Ritam vjere” (Subotica) – Čekaj me (47)
11. “Cobus” (Zagreb) – Nismo sami (45)
12. “Petrus” (Bački Monoštor-Sombor) – Ljubav Neba (37)
13. Dalija Grahovac Fedešin (Zagreb) – Sveta Krv (33)
13. fra. Ilija Mijatović (St. Pölten-Austrija) – Za Tebe želim živjeti (33)
15. Marija Perković (Stuttgart-Njemačka) – Bogu na slavu (16)

Posluh

Galerija