HosanaFest 2012

"Jer, kada sam slab, onda sam jak!"

U večernjim nedjeljnim satima 23. rujna 2012 godine, oko 2300 posjetitelja uživalo je u Festivalu hrvatskih duhovnih pjesama – Hosanafest-u u Subotici. Duh Sveti, uz suradnju Organizacijskog odbora Festivala, na čijem se čelu nalazi vlč. dr. Marinko Stantić, već sedmu godinu za redom okuplja taletnirane glazbenike i ljude dobroga srca da daruju svoje “dvostruke molitve” i materijalne doprinose za rad Humanitarno-terapijskoj zajednici za pomoć ovisnicima – Hosana koja djeluje na tlu Subotičke biskupije. Pavlove riječi: “Jer, kada sam slab, onda sam jak!”, učvršćene simbolima vjere, nade i ljubavi koje su krasile ovogodišnju pozornicu, nadahnuće su i ohrabrenje kako štićenicima Zajednice, tako i svima ostalima.

Progam za sudionike je trajao dva dana. Tijekom subotnjeg poslijepodneva, prvoga dana susreta, sudionici su bili ugošćeni u Zajednici u Starom Žednku na duhovnoj obnovi, radionicama i sv. misi koju je predvodio vlč. Vladimir Sedlak, župnik iz Petrovaca kraj Vukovara, gdje su razmatrali novozavjetni slogan HosanaFesta 2012. Sutradan je u Zajednici “Hosana” bio upriličen susret štićenika sa svojim najbližima. Navečer je u Dvorani sportova u Subotici bio održan festival.

Od ukupno 28 pristiglih skladbi na natječaj, stručni žiri je odabrao 14, dok je VIS “Damjan” iz Vukovara prošlogodišnjom pobjedom sa pjesmom Tvojim putem poći, izborio izravni ulazak na ovogodišnji Festival. Glazbene skupine i pjevači bili su iz Subotice, Zagreba, Madžareva, Zenice, Gromiljaka kraj Sarajeva, Osijeka, Bizovca, Tugara kraj Omiša, Dugog Sela, Đakova i Vukovara. “Ljubim Tebe, Bože moj, milosrđu kličem Tvom i uzdam se u Tebe, Isuse”, pjevao je VIS “Matheus” iz Bizovca koji je po drugi put u povijesti festivala osvojio glavnu nagradu – nagradu za koju su glasovali sami izvođači. Autor teksta pobjedničke pjesme Uzdam se u Tebe je vlč. Marin Knežević, glazba je djelo Landre Lovrinčević, a obrada Željka Nikolin. Razgovarali smo sa Benjaminom Novoselcem iz VIS-a “Matheus”. “Uvijek je lijepo vratiti se ovdje u Suboticu gdje imamo već zaista puno prijatelja. Moram pohvaliti da je kvaliteta festivala unazad par godina porasla, večeras je bilo zaista puno dobrih izvedbi i skladbi. Poseban je osjećaj vratiti se kao pobjednici jer, moram priznati, imali smo teško razdoblje u zboru. Prvih naših dvanaest bodova, kako je i voditeljica rekla, dobio je Milosrdni Isus. Osobno i kao grupa već desetak godina njegujemo pobožnost Milosrdnome Isusu. On je obilježio naš put, doveo nas ovdje gdje smo danas i sve što sam osobno u životu napravio i učinio, sve je to izrežirao Milosrdni Isus i do kraja života ću mu biti na tome zahvalan.” Na pitanje koja je pjesma po njemu bila najbolja na Festivalu, Benjamin je prednost dao “Apostolima mira” koji su po njegovom mišljenju “trenutno vodeći glazbeni sastav na našoj duhovnoj sceni”, a koji su upravo i osvojili na ovome festivalu nagradu za najbolji tekst o kojoj su odlučivali karmelićanin o. Zlatko Žuvela, mr. Jelena Mlinko i dipl. kateheta Nevena Gabrić. Autorica teksta Glasnici Božji je Josipa Dević iz Subotice koja se, poput mladih Bizovčana, po drugi puta okitila nagradom na HosanaFestu.

Članovi Stručnog povjerenstva za odabir najbolje skladbe: Kristina Križan, Iva Jegić i Miroslav Kujundžić dodijelili su nagradu stručnog povjerenstva AID band-u “Glasnici” i skladbi pod nazivom Nek’ mu pjeva svijet. Jedan od trojice prijatelja koji su zajedno nastupaili, Zvonimir Kalić, podijelio je sa nama svoja razmišljanja i osjećaje. “Čovjek dok pjeva zaboravi na sve oko sebe, pjeva srcem i dušom, i samo tako iznosi ono najbolje iz sebe. Bit je zapravo prenijeti poruku koju pjesma nosi i proslaviti Gospodina zbog kojeg smo se mi večeras i okupili. Sve pjesme su večeras potekle kao jedna velika molitva. Ova nagrada koju smo osvojili ne čini nas različitima. Naime, mi smo pred Bogom svi jednaki. Ona je više poticaj za dalji rad i za naš ponovni dolazak na HosanaFest na kojem se kontinuirano osjeća srdačnost i ljubaznost ljudi, kao i ljepota druženja izvođača pri pomaganju Zajednice radi koje se okupljamo”. Po mišljenju domaće publike za koju su se čule samo riječi pohvale, a koja je zahvaljujući direktnom prijenosu Radio Marije bila znatno brojnija nego što se okom moglo vidjeti u sportskoj dvorani, najbolji su bili Subotičani, VIS “Ritam vjere” i pjesma Ljubi Boga svoga. Nagrada štićenika Zajednice Hosana pripala je VIS-u “Imakulata” iz Gromiljaka kraj Sarajeva za pjesmu Kristov mir.


Važno je spomenuti da su mladi iz Subotice i okolice priredili za Festival melodramu pod nazivom Bojne čete Boga živoga kojom su na moderan način plesom i glumom prikazali kušnje kroz koje prolazi Zajednica i svaki njen član, a koje se mogu prevazići jedino uz vjeru i pouzdanje u Boga. Generalni pokrovitelj HosanaFesta 2012. bila je Zagrebačka županija.

 

Nevena Mlinko

Plasman

01. “Matheus” – “Uzdam se u Tebe” (100 bodova)
02. Tajana Šarić – “Otvori oči” (90 bodova)
03. “Apostoli mira” – “Glasnici Božji” (88 bodova)
04. Band AID “Glasnici” – “Nek’ Mu pjeva svijet” (85 bodova)
05. “Ritam vjere” – “Ljubi Boga svoga” (70 bodova)
06. fra Ilija Mijatović i VIS “Familias” – Prema Nebu (66 bodova)
07. “Kristovo Jato” – “Krila ljubavi” (59 bodova)
08. “Damjan” – “Prepoznajem te, Kriste” (57 bodova)
08. “Savao” – “Tvoj Sveti Duh” (57 bodova)
10. “Imakulata” – “Kristov mir” (54 boda)
11. “Totuus Tuus” – “Po Duhu Svetom” (45 bodova)
12. Ljubo Vuković i “Credo” – “Sluga Tvoj” (41 bod)
13. Jelena Barić – “Ješka” (32 boda)
14. “Novo Nebo” – “Ruka spasa” (21 bod)
15. Josipa Jakić – “Utisni lik svoj Isuse” (5 bodova)

Posluh

Galerija