HosanaFest 2011

Pobjeda VIS-a Damjan iz Vukovara

Skupina “Damjan” iz Vukovara pobjednik je šestog Festivala hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest 2011., održanog u nedjelju 18.09.2011. u subotičkoj Dvorani sportova.

Njihova pjesma “Tvojim putem poći” osvojila je najviše glasova izvođača koji su međusobno glasovali. Stihove i glazbu za pobjedničku pjesmu napisao je Domagoj Vitovski, a zasluge za obradu pripadaju Viktoru Kesleru. Nagradu publike koja je glasovala SMS-om (a festival je prenošen i na valovima Radio Marije) osvojila je Marina Kozina-Klasić iz Nuštra za skladbu “Ponesi svoj križ”. Nagrada stručnog žirija pripala je skupini “Tobija” iz Zagreba za skladbu “S nama si ostao”, a nagrada za najbolji tekst skladbi “Korak iza” u izvedbi skupine “Emaus” iz Sarajeva. Štićenici Zajednice “Hosana” najboljom su ocijenili pjesmu “Čuvar” u izvedbi Jelene Barić iz Tugara, općina Omiš.

Na festivalu je izvedeno 15 skladbi, a sudjelovali su izvođači iz Subotice, Zagreba, Sarajeva, Vukovara, Splita, Slavonskog Broda, Nuštra, Omiša, te iz Selenče. Prema procjenama organizatora festival je u Dvorani sportova pratilo blizu 2000 ljudi.

Članica pobjedničke skupine Maria Lepur kaže kako pobjedu nisu očekivali, jer su prije svega došli svojom glazbom slaviti Boga. “Stvarno smo iznenađeni i presretni, što se na nama i vidi. Nastup na HosanaFestu je naše duhovno iskustvo. Kao band smo aktivni već pet godina i malo po malo, sve više sudjelujemo po festivalima, što nam daje do znanja da se naš trud i kvaliteta vidi, i čast nam je zbog toga”, rekla je Maria Lepur.

Dobitnica nagrade publike Marina Kozina-Klasić je već više puta nastupala na HosanaFestu za kojeg ima samo riječi hvale. “Ovaj i slični festivali mladima na popularniji način približavaju crkvu i odnos prema Bogu i imam veliku pohvalu za HosanaFest, koji pratim godinama. U Hrvatskoj postoji više ovakvih festivala ali ipak isključivo nastupam u Subotici”, kaže Marina Kozina.

Predsjednik Organizacijskog odbora HosanaFesta vlč. dr. Marinko Stantić kaže kako je ova manifestacija dobrotvorne naravi, čiji je prihod namijenjen Humanitarno terapijskoj zajednici za pomoć ovisnicima “Hosana”.

“Kako je ovo humanitarni i dobrotvorni festival za pomoć oporavku ovisnika o drogi, alkoholu i kocki, naša je poruka da smo uz njih. S druge strane pružamo mladima priliku da svoju vjeru izrađuju i da se u njoj učvršćuju, što je i slogan ovogodišnjeg festivala. Na ovaj način mogu umnažati svoje talente i izgrađivati svoju vjeru i hrabro kročiti svojim putem, te znati da su prihvaćeni i cijenjeni i da netko cijeni njihove talente”, kaže vlč. Stantić.

U okviru dvodnevnog programa u Subotici stotinjak sudionika festivala posjetilo je u subotu 17.09.2011. Zajednicu “Hosana” u Starom Žedniku pokraj Subotice. Mladi su tamo imali duhovni program, radionice i druženje sa štićenicima zajednice, a u nedjelju prije podne i zajedničko euharistijsko slavlje. U okviru subotnjeg programa Boris Altuhov, štićenik “Hosane”, dao je svoje svjedočanstvo, a u nedjelju je svečanim misnim slavljem Nikola Mirosavljev službeno završio program Zajednice, budući da je proveo tri godine boravka u njoj, te godinu dana kušnje nakon tog trogodišnjeg programa.

D. B. P.
(tekst objavljenu i časopisu “Hrvatska Riječ” br. 444. str. 14-15.)

PLASMAN
osvojeno mjestoredni broj nastupaime skladbeizvodjač i mjesto odakle dolaziosvojeni bodovi
1.7.Tvojim putem poći“Damjan” (Vukovar)79
2.15.Kristovo jato“Kristovo Jato” (Petrovci-Vukovar)78
3.2.Ponesi svoj križMarina Kozina-Klasić76
4.10.Vjeruj i živjet ćeš“Jelena Šimunović i Dario Ćurić” (Zagreb)75
5.3.ČuvarJelena Barić (Tugare-Omiš)74
6.13.Pretvorba“Proroci” (Subotica)73
7.6.Vjerujem“Totus Tuus” (Zagreb)66
8.5.Korak iza“Emaus” (Sarajevo)61
9.1.Komad nebaMarija Jaramazović (Subotica)60
10.9.Sedmo svitanje“Gabrijel” (Split)54
11.8.Uz TebeAntonia Perak (Zagreb)52
12.12.S nama si ostao“Tobija” (Zagreb)50
13.11.Tražim-nalazimJuraj Suđi (Selenča-Bač)34
14.4.Tu si KristeTamara Babić (Subotica)20
15.14.U dugoj tihoj noći“Adonai” (Slavonski Brod)18

Posluh

Galerija