HosanaFest 2010

To je vjera naša, njom se dičimo!

Peti po redu Festival hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest, pod geslom To je vjera naša, njom se dičimo, održan je 5. rujna 2010. u subotičkoj Dvorani sportova. U natjecateljskom dijelu festivala nastupilo je 15 izvodjača, solista odnosno vokalno-instrumentalnih sastava. Glasovanjem samih izvodjača pobjednici ovogodišnjeg festivala su VIS “Proroci” iz Subotice s pjesmom Zagrljeni u duši. Pobjedničku pjesmu napisala je Josipa Dević, dok Viktor Kesler potpisuje obradu, a glazbu su napisali skupa. Nagrada Stručnog povjerenstva pripala je Tamari Babić iz Subotice, za izvedbu pjesme Božji mirisni cvijet, za koju tekst i glazbu potpisuje Josip Josipović, a obradu je uradio Ivan Šomodjvarac. Nagrada za najbolji tekst pripala je pjesmi Život što mi Nebo daruje, koju je napisao Dražen Pavin, a izveo Emanuel-Enko Majstorović. Publika, kao i slušatelji Radio Marije, te radio postaje Mir – Medjugorje, koji su izravno pratili prijenos festivala, svojim su glasovima putem sms poruka nagradili sastav “Stope” iz Blata na Korčuli, za pjesmu Marijo Propetoga Krista. Tekst za tu pjesmu napisao je Tonči Padovan Maslinjak, a glazbu i obradu potpisuje Vinko Didović. Novina ovogodišnjeg festivala je i nagrada koju su dodijelili članovi Humanitarno-terapijske zajednice za pomoć ovisnicima – Hosana. Po njihovu izboru, nagradu je zaslužio VIS “Novo Nebo” iz Zenice, za pjesmu Po(r)uka.

Posjet zajednici Hosana
Već drugu godinu za redom cjelokupni prihod od prodaje ulaznica, CD-a i DVD-a, ide u korist Humanitarno-terapijske zajednice za pomoć ovisnicima – Hosana. U znak zahvalnosti članovi Zajednice dan uoči festivala ugostili su izvodjače. To je još jedna od novina festivala, kako je istaknuo vlč. dr. Marinko Stantić, predsjednik Organizacijskog odbora festivala i upravitelj Zajednice. Iako su posjeti Zajednici ograničeni, ovaj susret je upriličen kako bi se po njemu štićenici Zajednice i sudionici festivala medjusobno utvrdili u vjeri. Vlč. Stantić ističe kako je to bio vrlo hrabar potez. “Jednostavno nam je želja bila da sami izvodjači dožive duh Zajednice i vide na koji način se momci vraćaju na pravi put /… a i da/ štićenici shvate kako su mogli biti kao ti mladi koji su ih posjetili i da mogu ići tim putem i biti sretni i veseli“. Iako ovaj susret nije izravno bio povezan s glazbom, gosti su domaćinima posvjedočili kako se uz pomoć glazbe, i to one duhovne, mladost može potpuno drukčije osmisliti.

U kompleksu Zajednice, svetu misu u koncelebraciji mons. Marka Forgića i vlč. Krešimira Žižeka iz Zagreba, predslavio je vlč. Stantić. On je u propovijedi upitao nazočne kojom se vjerom diče, te što je to Bog učinio u njihovu životu, o čemu svjedoče drugima. “Ako nismo konkretno osjetili Božji zahvat u našem životu teško ćemo biti svjedoci. Štićenici Zajednice Hosana dobro znaju kakav je život bez Boga, ali isto tako što je Bog učinio snagom vjere u njihovom životu. Bog sigurno svakom čovjeku čini velika djela, samo ih je potrebno prepoznati, te potom raditi na tome da ona u nama dobrim plodom urode” – zaključio je propovjednik.

Organizacijski odbor, kao i toliki volonteri, i ove su godine pokazali da se mogu nositi s tako velikim organizacijskim izazovom. Prije svega bilo je potrebno prikupiti neophodna materijalna sredstva, kako bi se festival uopće mogao održati. U tomu su značajni doprinos dali Grad Subotica, Ministarstvo kulture RS, Generalni konzulat RH u Subotici, te nekolicina obitelji. Organizatori su oko stotinjak gostiju smjestili po obiteljima. Iako to već postaje praksom, bilo je potrebno puno truda kako bi svatko mogao dobiti odgovarajući smještaj. Ujedno je i to bila prilika za druženje i upoznavanje, a za neke koji su već dolazili na festival prilika za ponovni susret s domaćinima.

Tijekom prijepodneva na dan festivala najveći dio mladih sudjelovao je na misi u župnoj crkvi Isusova Uskrsnuća u Subotici.

Performansom Prelaska preko Crkvenog mora skupina mladih vjeroučenika iz Subotice i okolice uvela je publiku u ozračje ovogodišnjeg festivala. Sama scena bila je tako uredjena da je podsjećala na vodene bedeme koji su Izabranom narodu stajale s desna i s lijeva dok ga je Jahve proveo po suhu kroz Crveno more. Baš kao što je Bog, po Mojsiju, izveo izraelski narod iz egipatskoga ropstva u slobodu Obećane Zemlje, tako i štićenici Zajednice Hosana, jer je HosanaFest humanitarni festival u prilog života i rada ove Zajednice, prolaze kroz nju da bi ih Bog iz ropstva droge podigao na slobodu djece Božje. Potom su nastupili voditelji vlč. Predrag Alilović i Nevena Mlinko.

Pobjedničkom pjesmom s prošlogodišnjeg festivala Oduvijek i zauvijek Ana Ostojić iz Zagreba otvorila je festivalsku večer, te scenu predala natjecateljima. Od 39 skladbi, koje su bile upućene na natječaj za sudjelovanja na festivalu, odabrano je prema pravilniku HosanaFesta 15, koje su bile izvedene. Zanimljivo je da su čak deset skladbi izveli gosti iz R. Hrvatske, jednu gosti iz Bosne i Hercegovine, a četiri izvodjači s teritorija naše biskupije.

Tijekom stanke za glasovanje, skupina mladih izvela je još jedan performans, ovoga puta pod nazivom Maskarada. Na vrlo sugestivan način mladi su svojim scenskim nastupom uputili vrlo jasnu poruku da je Bog onaj pred kojim padaju naše maske, te kako jedino tako možemo zbilja živjeti slobodni i biti radosni.

Uslijedila je dodjela nagrada, te uzbudljivo zbrajanje glasova izvodjača, koje je odlučilo o pobjedniku festivala. Nakon proglašenja ovogodišnji pobjednici VIS “Proroci” izveli su svoju pjesmu, a na scenu su im se pridružili svi ostali izvodjači. Time se na simbolički način očitovala jedna od glavnih svrha festivala, a to je zajedništvo i druženje mladih, koji kroz glazbu svjedoče o svojoj vjeri i radosti u Kristu. Govoreći o festivalu, vlč. Stantić je naglasio upravo ovo: “Cilj je da se na melodije koje mladi vole pjevaju duhovni tekstovi koji će im davati nadahnuće i poruku. To je zapravo glavni cilj HosanaFesta, da na pjesmama koje oni vole i pjevaju izgradjuju vlastiti talent i sve ono što u sebi imaju. To je i prilika da energiju koju u sebi nose pokažu u javnosti.”

Ozračje radosti i poleta, kojim su mladi ispunili Dvoranu sportova, zahvatilo je sve nazočne. Osim duhovnim sadržajima pjesama koje su pjevali, mladi su svojom nazočnošću posvjedočili da je moto festivala “To je vjera naša, njome se dičimo” i njihov životni moto. Sigurno su to mogli osjetiti i slušatelji, koji su festival pratili uz svoje radio prijamnike, a dio ozračja mogu osjetiti svi oni koji nabave CD s pjesmama s ovogodišnjeg festivala.

Organizacijska voditeljica pobjedničkog sastava, gospodja Josipa Dević, ističe kako je sretna što postoje festivali duhovne glazbe. “Ako se mladi okupljaju oko nekih zvijezda, zašto se ne bi na ovaj način okupljali oko Gospodina i slavili ga? Trebamo biti zahvalni što postoje festivali duhovne glazbe. Nagrada je u cijeloj priči sporedna stvar. Lijepo ju je dobiti, ali nije najbitnija. Puno je važnije okupljati mlade“. Vlč. Stantić je istaknuo kako je festival pokazao opravdanost razloga svoga postojanja. “Ne samo izvodjači nego i posjetitelji su oduševljeni cijelim programom i to kroz oba predvidjena dana. Zahvalni smo svima, koji su na bilo koji način dali svoj doprinos ovom uspješnom festivalu – istaknuo je vlč. Stantić, te dodao – Potaknuo bih osobito domaće izvodjače i autore, na veću angažiranost, te da se i kod nas njeguje ovaj vid duhovnog stvaralaštva“.

Prema HIU “Hrvatska Riječ”, KL “Zvonik” i www.suboticadanas.info

PLASMAN
br.izvodjačbodovi
1.7. Zagrljeni u duši – “Proroci” (Subotica)124
2.13. Po(r)uka – “Novo Nebo” (Zenica)86
3.14. Bog je s nama – Jelena Barić (Split)84
4.5. Put – “Savao” (Zagreb)81
5.1. Živo zaželi – “Mihovil” (Split)75
6.10. Marijo Propetoga Krista – “Stope” (Blato/Korčula)59
7.4. Ljubljeni Isuse – Zvonimir Kalić (Vrpolje/Djakovo))53
8.6. Svjetlost – Anna (Podgora/Makarska)50
9.9. Božji mirisni cvijet – Tamara Babić (Subotica)49
10.11. Živjeti po Tvom – Antonia Perak (Zagreb)48
11.12. Kruniš me dobrotom – “Petrus” (Bački Monoštor/Sombor)45
12.2. Kriste, Ti si ljubav – “Totus tuus” (Zagreb)37
13.15. Susret – “Gospa Jezerska” (Zagreb)34
14.8. Život što mi Nebo daruje – Emanuel-Enko Majstorović (Velika Gorica)23
15.3. Ljubav neka osvane – Snježana Kujundžić (Subotica)22

 

Posluh

Galerija