HosanaFest 2009

HosanaFest uz križeve

Već četvrti po redu, pomalo tradicionalni, Festival hrvatskih duhovnih pjesama – HosanaFest 2009. održan je u nedjelju, 6. rujna u Subotici. HosanaFest je ove godine prolazio kroz križeve više negoli inače. Zbog zauzetosti “Hale sportova”, koja je već pomalo postala dom HosanaFesta, organizatori su ovu manifestaciju željeli upriličiti u sportsku dvoranu srednje Tehničke škole u Subotici. Budući da je 14 dana prije održavanja festivala ta dvorana stradala u požaru, HosanaFest je morao pronaći novu lokaciju: sportsku dvoranu osnovne škole “Majšanski put” u Subotici.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je ukupno 39 (trideset i devet) skladbi. Prema pravilniku HosanaFesta, nastupalo je njih 15 (petnaest). Od ove godine je HosanaFest poprimio humanitarni karakter. Sav prilog od ulaznica, kao i kupnja festivalskog CD-a i DVD-a, usmjerena je za život i rad Humanitarno-terapijske zajednice za pomoć ovisnicima – Hosana, u kojoj Gospodin aktivno oporavlja bivše ovisnike o drogi, alkoholu, kocki i drugih poroka. Središte ove Zajednice je u Starome Žedniku, kraj Subotice.

Cjelokupno program HosanaFesta trajao je 2 (dva) dana. Svi sudionici su u Suboticu pristigli dan ranije, u subotu, 5. rujna, kako bi zajednički sudjelovali duhovnoj obnovi s radionicama koje su organizirali mladi s više subotičkih župa u Pastoralnom centru i bogosloviji Augustinianum. Sve je to bilo u želji da se produbi znanje o duhovnoj glazbi, ali i da se svojim životom aktivno posvjedoči poslanje mladih. Budući da je ovogodišnji HosanaFest održan pod sloganom “Ne zaboravite talente, Bogom dane” i predavanje, koje je održao preč. Mirko Ĺ tefković, tajnik biskupije, bilo je na tu temu. Nakon radionica, u franjevačkoj crkvi u Subotici bila je sv. misa koju je predvodio o. Ivan Bošnjak, gvardijan samostana uz koncelebraciju predsjednika organizacijskog odbora HosanaFesta, vlč. Marinka Stantića. Navečer, istoga dana, u dvorani na Majšanskom putu održala se generalna proba.

Nedjelja je započela zajedničkim misnim slavljem u stolnoj bazilici svete Terezije Avilske u Subotici. Nakon misnoga slavlja uslijedilo je razgledavanje grada koje su gostima upriličili njihovi domaćini. U prepunoj sportskoj dvorani, njih oko 700, (jer dvorana više nije mogla primiti), uz odličnu produkciju samoga programa, na pozornici su se izmjenjivali izvodjači, svaki sa svojom originalnošću i entuzijazmom. Osvježenje ovogodišnjega HosanaFesta bili su i novi voditelji: Nevena Mlinko i vlč. Predrag Alilović. Program je započeo sjećajući se prošlogodišnje pobjedničke pjesme Slavi Boga našega, koje su izveli VIS “Matheus” iz Bizovca, kraj Osijeka. Nakon njih predstavljene su sve skladbe koje su obilježile ovogodišnji festival. Uslijedilo je glasovanje koje je ove godine bilo prvi puta putem SMS glasova. Dok su gledatelji glasovali, svoju životnu priču ispričao je Zoltan Sečenji iz Novoga Sada, štićenik Zajednice Hosana, kojemu je tad dan bio posljednji u Zajednici. Na tome su mu čestitali i ostali članovi Hosane, a gledatelji su ga nagradili gromkim pljeskom. Nakon Zoltanovog svjedočanstva, mladež subotičkih župa upriličilo je predivan scenski prikaz na temu “Ti si Božje djelo”. Uz izvrsnu interpretaciju, autorica scenskoga prikaza Nevena Mlinko, željela je mladima, osobito štićenicima Zajednice Hosana jasno poručiti da smo svi vrijedni u Božjim očima.

Uslijedilo je uručenje nagrada. Članovi štučnog povjerenstva za najbolji test bili su Miranda Glavaš-Kul, vlč. Predrag Alilović i Marica Mikrut. Oni su svoju nagradu dodijelili Snježani Kujundžić iz Subotice za pjesmu “Naša mala molitva”. Snježana je za ovu pjesmu napisala tekst, glazbu i obradu, a sama ju je i izvela. Publika je svoju nagradu podarila Mariji Jaramazović, takodjer iz Subotice za pjesmu “Kajem se, Isuse”. Pjesma je djelo Nikole Jaramazovića. Članovi Stručnog povjerenstva za najbolju skladbu, u sastavu Željka Vukov, Lidija Ivković i Marinko Piuković, proglasili su najboljom skladbom večeri onu istu pjesmu koju su i sami izvodjači izglasali kao pobjedničkom: Ana Ostojić i Antonio Mock iz Zagreba za pjesmu “Oduvijek i zauvijek” (izvorno ovu pjesmu Ana pjeva sa Čedom Antolićem) čiji je tekst i glazbu napisala Ana Ostojić, a obradu Toni Eterović. Nagradu, statuu HosanaFesta, predala im je Adrijana Baković, članica VIS “Matheus” iz Bizovca, dotadašnjih pobjednika.

Za sve uzvanike i sudionike, organizatori su pripremio odličan domjenak, a dugo u noć potrajalo je slavlje i druženje, te zajednička pjesma slavljenja Boga.

Unatoč ne malenim križevima koji su pratili ovogodišnji HosanaFest, s radošću se može konstatirati da je nivo, kojega je ovaj festival sebi od nastanka zacrtao, opravdao sva očekivanja. Kvalitetom organizacije, a još više kvalitetom pjesama, HosanaFest je još jednom dokazao i pokazao da se kršćani imaju čime predstaviti svijetu, te da imaju što poručiti napaćenim ljudima koji mahnito jure za profitom zaboravljajući prave vrijednosti postojanja. Sve dok HosanaFest ima ovakve poruke i duple molitve (jer tko pjeva, dvostruko moli), utemeljen je na čvrstim temeljima i ne treba sumnjati u Božji blagoslov.

Zrinka Blažević

plasmanbr. nastupa; ime pjesme; izvodjač; mjesto od kud izvodjač dolazibodovi
1.11. Oduvijek i zauvijek – Ana Ostojić i Antonio Mock/Čedo Antolić (Zagreb – RH)112
2.8. Slijedi put – “Matheus” (Bizovac/Osijek – RH)99
3.12. Volim Te – “Varadinensis” (Petrovaradin-Split)76
4.2. Magnificat – “Magnificat” (Medjugorje – BiH)75
5.7. Pogledaj – “Antunići” (Sombor)74
6.4. Molitva – Marina Kozina (Nuštar/Vinkovci)73
7.15. Naša mala molitva – Snježana Kujundžić (Subotica)61
8.14. Ljepota Božja – Ivan Ĺ omodjvarac (Sombor)59
9.9. Kajem se, Isuse – Marija Jaramazović (Subotica)57
10.10. Žetva – Zlatko Gorjanac (Sombor)51
11.6. Pred Gospoda (Na pravu stranu kreni) – “Riječ” & prijatelji (“R’n’F”) (Split – RH)45
12.5. Isuse moj – Jadranka Ljubojević (Subotica)37
13.1. Za Tebe stvoreni – “Petrus”(Bački Monoštor/Sombor)20
14.3. Samo Tvoja – Tamara Kaljković (Subotica)17
15.13. Budi uz mene – Tamara Babić (Subotica)14

Posluh

Galerija