HosanaFest 2008

Pjesmom slaviti Boga

Vokalno-instrumentalni sastav “Matheus” iz Bizovca kraj Osijeka s pjesmom “Slavi Boga našega” za koju su riječi napisale Adrijana Baković i Barbara Franjić, glazbu Adrijana Baković a aranžman Goran Đurković, pobjednik je trećega HosanaFesta koji je pod geslom “Dajmo Bogu ono najbolje od sebe” u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Subotičke biskupije održan u nedjelju 7. rujna u subotičkoj Dvorani sportova.

Riječ je o nagradi koju jedni drugima dodjeljuju sami izvođači. Prema ocjenama stručnoga Povjerenstva, najboljom pjesmom proglašena je pjesma “Lončareva njiva” koju je izvela Marija Jaramazović, a za koju je riječi napisala Mirjana Jaramazović, glazbu Nikola Jaramazović dok aranžman potpisuje Danijel Davčik.

Nagrada za najbolji tekst pripala je Ljubici Gurinović za pjesmu “Kad bih mogao kao ti” koju je izveo Arpad Kiralj iz Sombora. Prema glasovima publike, koji su ove godine po prvi puta mogli glasovati putem nekoliko radijskih postaja te interneta, najbolja pjesma ovogodišnjega HosanaFesta bila je pjesma “Slavi Boga našega” VIS-a “Matheus” iz Bizovca, koji je ujedno i pobjednik ovogodišnjega Festivala.

Čast otvorenja Festivala pripala je prošlogodišnjim pobjednicima, Vokalno-instrumentalnom sastavu Proroci s pjesmom “Božji svijet”. Koreografija koju su izveli uz pjesmu doprinijela je boljoj atmosferi i podsjetila nas na prošlogodišnje zajedništvo. Činjenica da je ove godine bio manji broj izvođača i publike na HosanaFestu, nije umanjila radost i zajedništvo koje se osjetilo već pri prvim taktovima pjesme.

Na natječaj Festivala hrvatskih duhovnih pjesama pristiglo je ove godine 32 skladbe, a pjesme koje su ispunjavale uvjete propisane Natječajem razmatralo je glazbeno i tekstualno Povjerenstvo. Od 32 skladbe, na Festivalu je izvedeno 15 skladbi izvođača iz Subotice, Sombora, Bačkoga Monoštora, zatim iz Zagreba, Blata na otoku Korčuli, Splita, Podstrane kraj Splita, Nuštra i Bizovca iz R. Hrvatske te Jajca iz Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji Festival prenosio je Radio Marija Srbije i Radio Mir iz Međugorja.

Revijalni dio Festivala i organizacija

U revijalnom dijelu Festivala, nastupila je Klapa “Panon” iz Novog Sada, prikazavši na taj način vrst pjevanja karakterističnu za područje Dalmacije. S obzirom na to da je Subotica grad tamburice, Subotičani su bili oduševljeni jer su imali prilike slušati nešto što nije karakteristično za ovo podneblje. U revijalnom dijelu nastupili su i mladi Subotičani, koji su svojevrsnom melodramom odnosno plesom pod nazivom “Everything” prikazali izazove ali i sliku današnjega života mladih. Kroz razne kušnje koje suvremeni svijet donosi, mladi su se potrudili pokazati kako je živjeti s Bogom, a kako bez njega. Cjelokupna organizacija Festivala i ove je godine, kao i prethodne dvije, pripala vlč. dr. Marinku Stantiću. Njegovom zaslugom, ove godine glasovanje je uvelike bilo skraćeno i bolje organizirano, a kako smo već naglasili, glasovanje je bilo omogućeno putem Interneta te radijskih postaja: Radio Marije Srbije, Radija Mir iz Međugorja, Hrvatskog katoličkog radija te Hrvatskog radija Vancouver (Canada). Razvidno je da je uz puno zalaganja i truda oko organizacije, ovogodišnji Festival uspio opravdati i ispuniti očekivanja svih koji su u Suboticu došli pjesmom slaviti Gospodina. Da je HosanaFest doista popularan i omiljen među slušateljima duhovne glazbe svjedoči i to da su mladi diljem Hrvatske doputovali kako bi bodrili svoje predstavnike. A i Subotičani se ove godine mogu dičiti sa svoja četiri predstavnika: Vokalno-instrumentalnim sastavom Proroci koji su nastupili s pjesmom “Ključevi raja”, Marijom Jaramazović i pjesmom “Lončareva njiva”, Snježanom Kujundžić koja je izvela pjesmu “Bože, hvala za sve” te Lidijom Ivković i njenom pjesmom “Gospodine, ne udaljuj se”.

Na kraju, dodajmo kako je ovogodišnjem Festivalu nazočio i subotički gradonačelnik Saša Vučinić, dogradonačelnik Pero Horvacki, konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg sa suradnicima, zastupnik u Skupštini Srbije Petar Kuntić i brojni drugi predstavnici vjerskog, kulturnog, političkog i društvenog života grada. Voditelji ovogodišnjega HosanaFesta bili su Sanela Kolar i Ladislav Suknović.

O HosanaFestu rekli su …

Subotički gradonačelnik Saša Vučinić koji je također nazočio ovogodišnjem HosanaFestu, istaknuo je kako je bio ugodno iznenađen jer zapravo nije imao predstavu o čemu je riječ, osim da je riječ o Festivalu koji je prošle godine bio iznimno posjećen. Bilo je ugodno vidjeti da mladi ne bježeći od glazbenih trendova koji su oko njih čuvaju iste, ali se ujedno posvećuju i duhovnim tekstovima i duhovnom stvaralaštvu, rekao je gradonačelnik te je nadodao kako je sama pozornica i broj posjetitelja bio impresivan i pokazuje da se mladi nisu toliko udaljili od duhovnosti koliko godinama unatrag svi mi koji smo već prešli tu kategoriju mladih mislimo i zamišljamo. Ovo je uistinu bio Festival ne samo duhovne pjesme nego i mladih ljudi koji imaju jasni stav i jasno poštovanje prema onomu što jesu, poštujući vrijednosti koje jesu tradicionalne a koje su ipak ukorijenjene u njihovom svakodnevnom životu, zaključio je Vučinić.

Predsjednik Organizacijskog odbora ovoga Festivala, vlč. dr. Marinko Stantić je u izjavi za Program za hrvatskom jeziku Radio Subotice, ovogodišnji HosanaFest ocijenio kao najbolji do sada, a manji broj gledatelja u odnosu na prošlu godinu objasnio je činjenicom da je otkazan dogovoreni izravni prijenos Festivala na RTV Vojvodine, koji bi neki zainteresirani pratili putem malih ekrana. Mislim da je od dosadašnja tri festivala, ovogodišnji, u organizacijskom smislu najjači i najbolji, kako zbog kvalitete pjesama, scenskih nastupa, tako i zbog izgleda same scene. Manjem broju gledatelja u odnosu na prošlu godinu pridonijela je činjenica da je RTV Vojvodine, i pored dogovora i sklopljenog ugovora, bez ikakvog obrazloženja u utorak odustala od izravnog prijenosa Festivala. Budući da je reklamirala prijenos, vjerujem da su ga mnogi zainteresirani planirali pratiti putem malih ekrana, ali im to na kraju nije omogućeno, istaknuo je Stantić.

Ana Ivković koja i inače sluša duhovnu glazbu, istaknula je kako je i prošle godine bila na HosanaFestu, ali da je ovogodišnji bio puno bolji te da joj se jako sviđa pobjednička pjesma s obzirom na to da je bila njen favorit. Također je istaknula kako joj se jako svidjela melodrama koju je izvela skupina mladih. Gledam je po treći put i svaki put zapazim novi detalj na koji do tad i nisam obraćala pozornost. Veoma je interesantno kako se pokretima može reći puno više nego riječima, zaključila je Ana.

Ivo Šokčić koji je na Festivalu također po treći puta ističe kako je zadovoljan njegovom organizacijom. Privatno slušam ovu vrst glazbe i jako mi se sviđa. Ovogodišnji pobjednici su mi bili jedan od favorita, rekao je Šokčić.

Svoje oduševljenje HosanaFestom nije krila ni s. Danijela Škoro koja je došla podržati i bodriti mlade iz sastava “Adonai” iz Blata s otoka Korčule koji su izveli pjesmu “Naš Bog”. Prekrasno mi je ovo druženje mladih, to je neki poseban osjećaj. Pobjednička pjesma je odlična, vedra, ima prekrasnu poruku i sva odiše optimizmom, zaključila je s. Danijela.

Plasman

1. 04. Slavi Boga našega – “Matheus” (Bizovac-Osijek) 125
2. 03. Naš Bog – “Adonai” (Blato-Korčula) 90
3. 06. Tvoja sva – “Petrus” (Bački Monoštor-Sombor) 87
4. 11. Bog me voli – “Mihovil” (Kamen-Split) 84
5. 09. Himna života – “Riječ” (Podstrana-Split) 83
6. 02. Ključevi Raja – “Proroci” (Subotica) 75
7. 10. Ti si taj – “Damask” (Zagreb) 71
8. 14. Lončareva njiva – Marija Jaramazović (Subotica) 56
8. 01. Za Tvojim stopama – “Antunići” (Sombor) 56
10. 15. Isuse dođi – “fra Antun Knežević” (Jajce) 41
11. 08. Trebam Te, Isuse – Marina Kozina (Nuštar-Vinkovci) 23
12. 07. Bože, hvala za sve – Snježana Kujundžić (Subotica) 21
13. 05. Tvoja ljubav govori – Ivan Šomođvarac (Sombor) 21
14. 12. Gospodine, ne udaljuj se – Lidija Ivković (Subotica) 17
15. 13. Kad bih mogao kao Ti – Arpad Kiralj (Sombor) 14

N.B. i A.S

Posluh

Galerija