HosanaFest 2006

FESTIVAL NA VISINI

Prvi po redu festival hrvatskih duhovnih pjesama “HosanaFest” opravdao je očekivanja najvećih optimista i zavredjuje sve pohvale. Onaj dio, koji je u javnosti vidljiv, a jedino je taj bitan, u nedjelju 3. rujna 2006. na velikoj sceni “Jadran” odvijao se gotovo besprijekorno, a novine, koje nam ovaj festival donosi, uvode nas u novu fazu festivalskih i uopće scenskih dogadaja u hrvatskoj zajednici.

Scenografija i scenski efekti uradjeni su suvremeno i posjetitelji su mogli imati dojam da se nalaze na festivalskoj večeri kakve se uglavnom gledaju preko TV-a. Ozvučenje je takodjer bilo kvalitetno i optimalno postavljeno, a video-bim i glasovanje, uz izravno praćenje reakcija na bodovanje medju sudionicima festivala u green-roomu, sliku velikih eurovizijskih fešti direktno su preselili u Suboticu.

Skladbe, autori i izvodjači bili su, uz malobrojne iznimke, takodjer na visokoj razini tehničke opreme festivala, pa se slobodno moŽe reći kako je sveukupno odlična organizacija ovoga glazbeno-scenskog hrvatskog duhovnog dogadjaja potvrda da će sljedeće godine jedna večer “HosanaFesta” biti premalo za sve zainteresirane.

“Bože, daj mi krila galeba/daj mi more, more valova/daj mi oči, oči sokola/da Te mogu vidjet ja/dušom svakog čovjeka”, glasi refren pjesme “Prema licu Tvom” za koju je tekst napisala Đurdica Tičinović, a glazbu i obradu priredila prof. Nensi Barić; pjesme koja je u medjusobnom glasovanju ocjenjivačkih sudova svih 15 sudionika dobila najviše bodova te njezinim izvodjačima VIS-u “Riječ” iz Podstrane kraj Splita, donijela trijumf na Festivalu hrvatskih duhovnih pjesama “HosanaFest”, koji je u sklopu proslave Dana grada, odrŽan na sceni Jadran Narodnog kazališta u Subotici.

“HosanaFest” je ove godine organiziran po prvi puta, a riječ je festivalu čiji je cilj promicanje i promoviranje kršćanskih duhovnih vrijednosti, kao i poticaj svim autorima na stvaranje nove autorske duhovne popijevke, kao suvremenog glazbenog izričaja. Prema kriterijima festivala, skladbe trebaju biti pisane uz korištenje modernih glazbala i glazbenih izričaja i moraju biti originalno autorsko djelo, a ne prepjevi ili obrade, dok stihovi moraju biti pisani na književnom hrvatskom jeziku ili nekom od dijalekata hrvatskog jezika. Dopušteno je koristiti već objavljivane tekstove uz suglasnost autora, te preradjene tekstove molitvi, psalama, himana i drugih dijelova iz Biblije. Inače, nositelj festivala je Povjerenstvo za pastoral mladih Subotičke biskupije, na čelu sa vlč. dr. Marinkom Stantićem koji je ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora festivala.

Nagrada stručnog žirija, odnosno Stručnog povjerenstva u sastavu: profesorica Mira Temunović, glazbenica Marina Piuković, glazbenik Branko Ivaković Radaković i svećenik vlč. Goran Vilov, pripala je pjesmi “U sjeni kriŽa” u izvedbi Lidije Horvat iz Subotice. Stihove pjesme napisala je Josipa Dević, dok su glazbu i obradu priredili Lidija Horvat i Slobodan Ivković.

Svojim glasovima publika je najboljom ocijenila numeru “Vodi me”, koju je otpjevala Marija Stantić. Rijeci i glazbu za ovu pjesmu napisao je vlč. Marinko Stantić, dok je obradu priredio Pere Ištvančić.

akodjer, Povjerenstvo za odabir najboljega teksta koje su činili Marica Skenderović, učiteljica na hrvatskom jeziku, Marinko Vukovic, profesor knjiŽevnosti i svećenik vlč. Goran Vilov, najboljim je proglasilo tekst pjesme “Tiha molitva”, koji je napisala Katarina Horvat. Navedenu pjesmu publika je imala prigodu čuti u izvedbi glazbenog sastava “Vox” iz Semeljaca kraj Đakova. Na ovogodišnji prvi natječaj za festival pristiglo je 23 skladbe, a prema pravilniku odabrano je njih petnaest. Pokraj već spomenutih nagradjenih izvodjača, na festivalu su nastupili i VIS “Angelus” s Korčule, Ivana Bošnjak iz Tavankuta, VIS “Antunići” i VIS “Amos” iz Sombora, VIS “Varadin” iz Petrovaradina, Agika Tóth, Marija Jaramazović i VIS “Proroci” iz Subotice, VIS “Apostoli mira” iz Madjareva i Novog Marofa, te VIS “Kefa” iz Zagreba. Zbog, kako je rečeno, nepoznatih i neobajšnjenih razloga na festival nije došao VIS “Rafael” iz Splita, te se njihova pjesma “Put do neba” našla van konkurencije.

Važno je spomenuti kako su cjelokupna organizacija, posebice dio vezan za audio i scensko-vizualni doživljaj, bila za ovdašnje prilike, priredena na prilično visokoj razini.

(prema ”Hrvatska Riječ” – Subotica, br. 186; Zvonimir Perušić i Željka Vukov)

Rezultati glasovanja:

1. Prema licu Tvom – VIS Riječ (Podstrana/Split) 121
2. Molim više milosti – VIS Proroci (Subotica) 98
3. Novi život – VIS Apostoli mira (Mađarevo/Novi Marof) 95
4. Slava Spasitelju – VIS Kefa (Zagreb) 89
5. Vodi me – Marija Stantić (Subotica) 77
6. Anđeli čuvari – VIS Angelus (Korčula) 74
7. U sjeni križa – Lidija Horvat (Subotica) 65
8. Čuvaj me, o Bože – Marija Jaramazović (Subotica) 58
9. Tiha molitva – VIS Vox (Semeljci/Đakovo) 52
10. Moje misli k Nebu lete – VIS Amos (Sombor) 50
11. Aleluja – VIS Antunići (Sombor) 33
12. On širi ruke – VIS Varadin (Petrovaradin) 30
13. Krvavi znoj – Agika Toth (Subotica) 21
14. Mazim se, Bože, uz Tebe – Ivana Bošnjak (Tavankut/Subotica) 1
15. Put do Neba – VIS Rafael (Split) 0

 

Posluh

Galerija